Kebanyakan pelari baharu akan berlari dengan cepat, maklumlah masih bersemangat. Biasanya larian begini hanya rancak pada waktu awalnya sahaja. Tip yang diberikan oleh Brandon T. Vallair, pemilik Run for Speed di Dallas, ketika seseorang itu mahu memulakan larian, mereka seharusnya berlari dalam keadaan (masih mampu bersembang dengan teman-teman katika berlari atau menyanyi tanpa berasa mengah). Jika tiada sebarang masalah, tingkatkan larian anda perlahan-lahan.

 

Seandainya anda masih tidak biasa, mulakan dengan latihan berjalan terlebih dahulu. Panduannya mudah sahaja, lakukan tiga kali latihan lari/jalan selama 20 minit setiap minggu. Tingkatkan intensiti larian anda selepas itu mengikut kemampuan tubuh anda.

 

 

Info:- Para pengkaji kesihatan di Denmark telah menemui bukti bahawa aktiviti larian selama dua jam setiap hari dapat memanjangkan usia seseorang sehingga enam tahun lamanya!

 

Info:- Menurut kajian melalui Women’s National Runner Survey mendapati sebanyak 66 peratus wanita yang berlari mengakui mereka lebih fokus, tidak stres, dan menjadi lebih bertenaga. Hebatnya!

 

NAK LARI LAJU ATAU LARI JAUH?

Pelari profesional terbahagi kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama adalah jenis lariannya singkat tetapi menitikberatkan soal masa. Satu kumpulan lagi lebih memikirkan jarak larian berbanding masa.

 

Sebagai contoh, kebanyakan pelari baharu akan takut memikirkan untuk berlari sejauh satu kilometer berbanding tempoh masa 15 minit sedangkan jarak larian mungkin lebih kurang sama. Bagi mengelak rasa stres, pelari baharu digalakkan untuk berlari mengikut waktu dan bukannya jarak. Sekurang-kurangnya apabila anda sudah menetapkan masa, tidak lagi merasa terpaksa untuk menamatkan larian berbanding menggunakan jarak kerana anda tidak pasti bilakah waktu untuk berhenti.

 

 

Info:- Penolong Pengarah di UCLA Center for Human Nutrition, Susan Bowerman, empat jam sebelum mula berlari, minumlah 350ml air kosong. Dua jam kemudian, jika air kencing anda berwarna seperti jus epal atau lebih gelap, minumlah 350ml air kosong lagi. Jika berlari melebihi satu jam, gantikan cecair yang keluar daripada tubuh anda dengan meminum 480ml air isotonik.

 

Berlari jika dilakukan secara santai tanpa menetapkan sasaran yang terlalu tinggi, ia merupakan senaman yang menyihatkan dan tidak sukar. Selain membantu proses penurun berat badan, aktiviti larian juga membantu seseorang untuk melatih kekuatan otot-otot yang terdapat pada tubuh mereka dan menjadi lebih peka.